Clàusules sol i altres clàusules nul·les

22 des. 2016 a Novetats, Serveis financers, Serveis jurídics | 1 comentari

Imatge Clausules Sol

Clàusules sol i altres clàusules nul·les

Arran de la recent (i molt esperada) sentencia del Tribunal de Justícia de la Unió Europea publicada ahir dia 21 de Desembre de 2016 i amb molt ressò a la premsa, i de les nombroses consultes rebudes durant el dia d’ahir, publiquem aquest breu post, i recomanem a tots aquells que vulguin saber si poden reclamar o no, que contactin amb nosaltres per concertar una visita informativa.

 

Que és una clàusula sol? 

Una clàusula sol, també anomenada terra o túnel, és un pacte inclòs en els préstecs hipotecaris que implica que l’entitat bancària sempre es garanteix cobrar un mínim d’interessos,  independentment de que aquests estiguin per sota.

Quan l’euríbor va començar a baixar per sota del sol hipotecari, les seves hipoteques es van quedar paralitzades en aquest valor (normalment del 3% o 3,5%) sense baixar ni adequar-se a les fluctuacions del euríbor, o d’altres índexs de referencia.

 

Exemple: Hipoteca amb un sol hipotecari del 3% o 3,5%. En una hipoteca amb un interès d’euríbor + 0,25 en l’actualitat, considerant que l’Euribor està en -0,074%, si apliquem el diferencial de 0,25%, el tipus d’interès hauria de ser de 0,17% però com que s’aplica la clàusula sol, resulta un 3% o un 3,5%

 

La diferència en la quota mensual d’una hipoteca de 180.000€ i 20 anys pendents de pagar és de 235€ menys. 

 

A Espanya es va declarar la seva nul·litat amb una sentència del Tribunal Suprem de data 9 de maig del 2013, i les entitats van quedar obligades a treure la clàusula i a retornar els imports cobrats per aquest concepte, des d’aquesta data (2013) fins a la de la reclamació.

Amb la sentència d’ahir, la novetat és que les entitats quedaran obligades a retornar TOTES les quantitats cobrades per aquesta clàusula, des del primer moment en què es van començar a cobrar i no limitades al període del 2013 cap endavant.

La majoria de les clàusules sol es van començar a aplicar a partir del 2009.

 

Com puc saber si la meva hipoteca té clàusula sol?

Si vostè està pagant el mateix import d’hipoteca des de fa temps, sense que baixi l’import a pagar quan es fa la revisió semestral o anual, molt possiblement està afectat per una clàusula sol.

 

Hi ha altres clàusules que són nul·les?

Sí. Al llarg dels anys s’han anat dictant sentències que declaren nul·les altres clàusules de les hipoteques, com per exemple l’índex de referència de préstecs hipotecaris (IRPH) present a moltes hipoteques fetes per les caixes (antigues Caixa Terrassa, Caixa Sabadell, etc.), determinats càlculs dels interessos de demora, de venciment anticipat, etc.

De fet, la casuística és molt variada, i en ocasions ens pot semblar que estem davant l’aplicació d’una clàusula sol, i potser ens han canviat un índex per un altre.

 

Què puc aconseguir reclamant?

Cal entendre que no s’espera que les entitats financeres retornin, per iniciativa pròpia, cap d’aquests imports ara declarats nuls.

Amb la reclamació s’aconsegueix:

 • Un estalvi mensual molt important. Sense la clàusula sol, la quota mensual de la hipoteca baixarà entre 200€ i 400€ mensuals de mitjana.
 • La recuperació dels diners pagats de més al llarg dels anys.

  

Quants diners puc reclamar?

Segons la sentència publicada ahir, es poden reclamar TOTS els diners pagats de més amb l’aplicació de les clàusules sol.

Els imports varien en funció de diversos condicionants: tant de l’índex de referència, del % de sol de la hipoteca i de la data en què es va començar a aplicar.

 

Quina possibilitat d’èxit tinc?

La possibilitat d’èxit és molt gran. Cada vegada hi ha més sentències que donen la raó als particulars i amb la sentència del 21 de desembre del 2016 del Tribunal de la Unió Europea, encara es reafirma més el dret a reclamar.

 

Com puc reclamar?

Contactin amb nosaltres per a un assessorament personalitzat. Posem a la seva disposició la nostra àmplia experiència en reclamacions, i li oferim:

 1. Primera visita d’assessorament gratuïta
 2. Revisió de les clàusules de la seva hipoteca
 3. Càlcul dels imports i els conceptes a reclamar
 4. Gestió del tràmit de reclamació tant extrajudicial com judicial.

 

En primer lloc, s’ha de gestionar la reclamació davant del departament d’atenció al client de l’entitat financera i, si no s’obté una resposta satisfactòria, és llavors, quan s’ha de presentar la corresponent reclamació judicial.

 

Ester Hervàs

Advocada

ester@abac.cat

  1 Comentari

 1. Moltes gràcies per la informació, ús faré una visita per analitzar el meu cas!

  Fins aviat

  Oriol

  22 desembre, 2016

Escriure una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *